Släp, vagn och båt

Precis som vagnar på ett lok kan släp krokas fast på en bil och då blir bilen som följets lilla lok, kan man säga. Det som behövs är en bra dragkrok och tillräckligt med dragkraft i bilen. Har man båt eller häst, eller vill kunna köra allsköns släp lastat med lite vad som helst så är en dragkrok på bilen ett måste. Det är långt ifrån alla bilar som kommer med krok, men de flesta kan utrustas med en. Hur mycket en bil kan dra beror på bilen och det krävs lite särskilda kunskaper för den som vill köra släp. Med det förstås inte sagt att man behöver vara utbildad lokförare!

Olika typer - och priser

Det finns lite olika typer av dragkrok och vissa bilar kommer med dragkrok från början. Det finns fast dragkrok som monteras och sedan sitter där den sitter; infällbar dragkrok som kostar lite mer men som kan fällas in när den inte används, samt avtagbar dragkrok som alltså kan fästas och tas av efter behov. Dessutom gäller olika regler för olika bilar. Det är viktigt att ta hjälp av någon som kan regler och lagar kring dragkrokar innan man köper en. Däremot spelar det ingen roll vilket bilmärke du har - alla kan bli med dragkrok!

Det kan verka ganska kostsamt hela den här grejen med dragkrok, särskilt får en liten extragrej bak på bilen, som man ju kan tycka att dragkroken är. Dock är det en utmaning för både bil och förare att plötsligt dra ett släp så säkerheten är a och o - och med den kommer förstås en lite saftigare prislapp. Det finns dock billigare och dyrare lösningar, som med allt.

15 Jun 2020