Roliga fakta om tåg

Är du nyfiken på tåg?  Visste du att ett tåg är en grupp sammankopplade vagnar som åker längs ett spår?

Tåg kan transportera passagerare, gods eller båda! De kan vara en vagn eller flera vagnar, åka korta eller långa sträckor och åka riktigt fort eller gå lite långsammare.


Idag rör sig tågen med ånga, diesel eller el. Men förr i tiden kom tåg igång med hjälp av människor, hästar eller helt enkelt gravitationen.

Tågvagnar har olika namn

Beroende på var tågvagnen står i kö kommer den att gå under ett annat namn. Den första vagnen i fronten är loket eller motorvagnen. Detta är drivkraften som drar resten av tågvagnarna längs spåret.

Vagnen bak i tåget är kabyss. Och alla tågvagnar i mitten är olika vagnar, baserat på vad tåget bär. Ibland, om tåget är riktigt långt, kommer det att finnas en andra motorvagn i mitten eller baktill som hjälper till att flytta tåget.

Tågen har en besättning

Det krävs en besättning människor för att hålla ett tåg på spåret. Ett tåg behöver en förare eller ingenjör för att köra tåget, se till att det går som det ska och sakta ner eller snabba upp det.

Tillsammans med föraren är konduktören. Konduktören är navigatören som ser till att tåget går åt rätt håll.

USA har ett av de största järnvägssystemen

USA har över 125 000 miles av järnvägsnät i hela landet. Detta gör USA till ett av de tre bästa länderna med utbredda järnvägssystem.

26 May 2023