Olika sätt att tillaga fisk

Fisk är en bra råvara som går att tillaga på en mängd olika sätt. Du kan få fiskleverans hem till dörren om du vill göra det enkelt för dig att köpa fisk. 

Ett vanligt sätt att tillaga fisk på är så klart att steka den. Då är det även vanligt att panera den. Det med mjöl eller panerad med brödsmulor. 

Annars går det utmärkt att grilla fisk. Det ger då fisken en lite lätt rökig smak samt att den får en  mjuk och saftig textur. Grillade fiskar är lätt att tillaga och lämpar sig bra för en mängd olika fiskarter, inklusive lax, torsk och makrill.

Givetvis går det även att koka fisk, ugnsbaka fisk och pochera den. Sedan går det också att röka fisk!

Så kallröker du lax 

Lax är supergott att kallröka och varmröka med för den delen. Om du inte har en egen kallrök eller varmrök så kan du göra din kallrökta lax i din klotgrill!

Du behöver:

1 laxsida (ungefär 1,5 kg)
1 dl salt
0,5 dl socker
1 dl hackad dill (fryst går utmärkt)

Gör så här:

Blanda salt och socker och dela laxsidan i två delar. Bred ut lite salt på botten av en ugnsform och lägg ner ena halvan av laxsidorna med skinnet ner mot saltet. 

Ös på med mer salt- och sockerblandning på sidan utan skinn. Lägg på dillen och yterligare salt/socker. Lägg sedan på den andra laxbiten med skinnsidan upp och avsluta med att strö över det sista av salt- och sockerblandningen. Lägg formen i en påse och låt stå i ett dygn.

Inför rökningen torkar du av fisken ordentligt, den ska vara så torr som möjligt på ytan för att röksmaken ska tränga in som bäst. Rök sedan fisken i tre-fyra timmar enligt valfri metod.

Packa sedan gärna in fisken i en påse. Har du vakuumpackare så är det väldigt lämpligt att vakuumpacka fisken. Låt den ligga i kylen i ett dygn så röksmaken distribueras jämnt. Sedan kan du skära upp fisken i lämpliga delar och frysa in det du inte ska använda direkt.

15 Feb 2023